Alla näet hakuasi vastaavat sisällöt.
Globaalikoulu
Asennetta vapaaehtoisuuteen -opintokokonaisuus

Asennetta vapaaehtoisuuteen – opintokokonaisuus
Asennetta vapaaehtoisuuteen -opas antaa käytännön eväitä nuorten osallisuuden vahvistamiseen vapaaehtoisuuden kautta. Oppaassa on paljon toimiviksi todettuja harjoitteita, joista voit valita ryhmällesi sopivat. Opintokokonaisuus koostuu kolmesta osasta:
1) Tiedon ja ymmärryksen vahvistaminen vapaaehtoistoiminnan eri muodoista sekä niiden merkityksestä paikallisten ja globaalien haasteiden ratkaisussa
2) Vapaaehtoistoiminnan kokeilut ja projektityöskentely
3) Opitun reflektoiminen yhdessä
Opintokokonaisuus soveltuu peruskoulun ylimmille luokille, kymppiluokille, lukioon valmistaville luokille ja lukioon. Se sopii hyvin monialaiseksi oppimiskokonaisuudeksi.
Katso myös

Tytöt ja ilmasto -peli
Tytöt ja ilmasto -opetusmateriaalipaketin avulla voi käsitellä monipuolisesti tyttöjen oikeuksia ja ilmastonmuutosta. Materiaaliin kuuluu taustatietoa aiheesta, lukuvinkkejä ja oppimispeli. Tavoitteena on syventää ymmärrystä lapsen oikeuksista, tasa-arvosta ja ilmastonmuutoksesta sekä hahmottaa tyttöjen oikeuksien ja ilmastonmuutoksen välisiä yhteyksiä. Materiaali sopii erityisesti maantiedon, uskonnon, elämänkatsomustiedon, yhteiskuntaopin ja terveystiedon opetukseen.
Lukuvinkit on jaoteltu ikätason mukaisesti: vinkkejä on alakoulun 1.–3. luokille ja 4.–6. luokille, yläkouluun ja toiselle asteelle. Taustatieto ja oppimispeli on tarkoitettu yläkouluun ja toiselle asteelle. Oppimispelin avulla voit testata tietosi. Peli antaa välitöntä palautetta osaamistasostasi ja mahdollisuuden ratkaista tehtäviä erilaisten vihjeiden avulla.

Oppimateriaali vaikuttamisesta nettikeskusteluihin
Uusi oppimateriaali kutsuu pohtimaan, miten nuoret voivat vaikuttaa nettikeskusteluihin. Kenen ääni kuuluu verkossa? Miksi on tärkeää osallistua ja kuunnella muita? Miten voi rakentaa parempaa, toisia kunnioittavaa verkon keskustelukulttuuria? Oppimateriaali on suunnattu 13–19-vuotiaille nuorille. Se koostuu kymmenestä toiminnallisesta ja innostavasta tehtävästä, jotka vahvistavat nuorten vuorovaikutus-, myötätunto- ja vaikuttamisosaamista. Tehtävissä mm. tuotetaan meemejä, vieraillaan netin keskustelufoorumeilla analysoimassa keskustelijatyyppejä sekä tutustutaan ugandalaisen ja suomalaisen nuoren aktivistin työhön ja ajatuksiin.

Sanoista tehty -opetusmateriaali tasa-arvon ja sukupuolistereotypioiden käsittelyyn
Lapsille opetetaan syntymästä lähtien sukupuoleen perustuvia asenteita, normeja ja odotuksia, jotka koskevat heidän käyttäytymistään, arvojaan ja rooliaan. Nämä rajoittavat kaikkia sukupuolia, mutta todisteiden valossa sukupuolinormit vaikuttavat erityisen paljon tyttöjen toimintaan, tuleviin mahdollisuuksiin ja siihen, mitä he odottavat tulevaisuudelta.
Sanoista tehty -opetusmateriaali tekee näkyviksi näitä normeja. Materiaaliin kuuluu kolme kaksoistunnin mittaista tehtäväkokonaisuutta, joiden avulla voidaan käsitellä ja purkaa sukupuoleen liittyviä stereotypioita sekä käsitellä tasa-arvoa ja digitalisaation vaikutuksia naisten ja tyttöjen arkeen ympäri maailman. Osassa tehtävistä hyödynnetään Sheboard-näppäimistösovellusta, joka on kehitetty herättämään pohdintaa siitä, miten puhumme tytöille ja tytöistä. Materiaalia voi käyttää opetuksessa myös ilman sovellusta. Siinä tapauksessa kannattaa katsoa oheinen lyhyt video, jossa kerrotaan, mikä Sheboard-sovelluksen idea on.